wtorek, 19 marca 2013

Owoce goji - przepisy kulinarne

Warto poznać najciekawsze przepisy kulinarne. Czy wiesz, że na bazie jagód goji możesz przyrządzić pyszne i wartościowe (zdrowe) potrawy? Posiłek na bazie jagód goji z pewnością będzie doskonałym źródłem energii, zdrowia i witalności!



Przepisy kulinarne na bazie jagód goji


Koktajl z jagód goji

Składniki: 30g suszonych owoców goji, 2 posiekane drobno banany, 1 łyżka stołowa kakao (mogą być również ziarna kakowca lub 10g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao). Według uznania możemy dodać również łyżkę miodu.

Jagody Goji z ryżem

Polecamy spożywanie jagód goji z ryżem. Danie to było jedną z podstaw diety legendarnego Li Quing Yena, który cieszył się długowiecznością! Danie jest ponad to niezwykle łatwe do przyrządzenia …w zasadzie wystarczy do ugotowanego wcześniej ryżu dodać suszonych jagód goji. My jednak polecamy zmiksować suszone jagody goji razem z łyżką stołową miodu oraz jogurtem naturalnym lub śmietaną. Tak zmiksowana mieszanka będzie doskonałym, zdrowym i pysznym dodatkiem do ryżu. Danie nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno.

Napar z jagód goji

Aby uzyskać zdrowy napar z jagód goji należy zalać susz roślinny krzewu goji wraz z suszonymi owocami wrzącą wodą (nie więcej niż 10g suszonych owoców oraz 10g suszu roślinnego). Przygotowany we właściwych proporcjach susz i owoce goji zalewamy 1 litrem wrzątku. Całość przykrywamy dość szczelnie i czekamy na zaparzenie. Tak przygotowany napraw powinniśmy zaparzać przez 5-10minut. Zaleca się słodzić tak przygotowany wywar jedynie miodem (bez użycia cukru czy sztucznych słodzików).



przepisy jagody goji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz